Casus aan de hand van Myofasciaal Therapie gelinkt aan de Myofascial Trains van Thomas Myers
Case Report - Carl Coussement
17 september, 2024 in
Casus aan de hand van Myofasciaal Therapie gelinkt aan de Myofascial Trains van Thomas Myers
Coussement Carl



Gewezen renner (elite zonder contract) en nu triatleet met steeds herval van linker SIG-regio-sensitisatie en ilium posterior li. Waarde van Dry Needling?

Atleet biedt zich opnieuw aan met linker SIG irritatie wat zijn functionaliteit zowel bij zwemmen (iets minder fel), fietsen als lopen beperkt.

-            Zwemmen: milde bewegingsbeperking linker bekken en heup.

-            Fietsen: aanvoelen van minder kracht linker OL t.o.v. rechter OL

-            Lopen: onregelmatig evoluerend naar constant (bij steunfase linker OL) oncomfortabel tot matig pijnlijk gevoel linker bekken

Klinisch onderzoek:

-            Neurologisch zowel neurogene glijding-technieken als reflextesten negatief

-            Ilium posterior links en endorotatie dysfunctie linker OL

-            Krachtverlies bij abductie, retroflexie en exorotatie linker OL t.o.v. rechter OL

-            Myofasciaal: op linkerzijde quadratus lumborum (ook rechts), gluteus medius en minimus, piriformis, gogo’s aanwezigheid van MTrPs.

Behandeling:

I.p.v. de behandeling zoals voorheen toe te spitsen op manueel bekken en heup, en myofasciaal de kettingen vanuit bovengenoemde spieren, wordt als volgt te werk gegaan:

-            ilium posterior links manuele correctie

-            linkerheup via MET techniek

-            myofasciaal wordt deze keer gewerkt op ketting (train) volgens Myers: Spiral Line

-            nadat pijnklacht t.h.v. linker SIG sterk gedaald is, wordt zowel op kracht als lenigheid een oefenaanbod aangeleerd met de opdracht dit tenminste 3x per week uit te voeren

(Atleet is steeds sterk gemotiveerd tot medewerking en opvolging van oefenaanbod)

Verloop:

-            atleet werd 4 maanden opgevolgd:

o   in totaal 5 curatieve behandelingen met éénmaal correctie bekken en heup en 5 sessies van myofasciaal behandelingen met Dry Needling en stretchoefeningen

o   deze 5 behandelingen werden gespreid in deze 4 maanden:

§  eerste 3 behandelingen in eerste 6 weken

§  laatste 2 behandelingen na 8 weken en 11 weken

o   vanaf 5de week werden 2 sessies bij collega-kinesitherapeut toegevoegd met stretch en gradueel stijgende krachtoefeningen

Resultaat:

-            atleet is na 1 jaar en 2 maanden momenteel nog steeds klachtenvrij!

-            1x per 6 weken komt atleet langs preventief met controle parietaal en myofasciaal:

o   Parietaal worden in de laatste 3 behandelingen geen parietale correcties meer uitgevoerd

o   myofasciaal iedere maal Spiral Line check met telkens aanprikken van enkele spieren van deze ketting

 

Werkwijze myofasciaal: behandelen Spiral Line

Iedere spier wordt gecontroleerd en zowel latent als actief MTrP geneedled.

Voorstelling Spiral Line:

In de rood gekleurde vakjes kan je aldus de spieren zien die afhankelijk van hun myofasciale activiteit in iedere specifieke behandeling (5 in totaal) werden aangeprikt en gestrecht.

Hieronder zie je nog een afbeelding van de Spiral Line (uit het boek: Anatomy Trains van Thomas W. Myers):

 

Conclusie:

Met sterker wordende zekerheid kunnen we stellen dat Myofasciaal Therapie (Dry Needling en stretchtechnieken) een proportioneel groter wordende inbreng heeft bij herstel van zowel stabiliteit als dynamische activiteit binnen het menselijk lichaam.

Met deze casus geef ik eveneens de mogelijkheden mee dat Myofasciaal Therapie (Dry Needling en stretchtechnieken) een blijvende positieve invloed heeft op klachten waarbij ik dacht dat enkel een regelmatige manipulatie met daarnaast ‘compensatoir’ Myofasciaal Therapie een oplossing kon geven. Deze casus toont de omgekeerde weg aan waarbij de manipulatieve techniek ondergeschikt wordt aan een correcte Myofasciale Behandeling die aldus de manipulatie uitstelt.

Deze benadering toont nog es te meer de noodzaak aan van preventieve benadering van het functioneren van de mens, hetzij een topsporter, hetzij een amateursporter, hetzij de doorsnee burger. In deze casus wordt eveneens het belang gelegd dat de Myofasciaal Therapie verder gaat dan het behandelen van een Myofasciaal Triggerpunt binnen een spier, maar dat onder welk integratief systeem ook een relationele ketting dient behandeld te worden om de hoogste resultaten te bekomen. In dit geval maakt de Myofasciale Therapie gebruik van de Myofascial Trains van Thomas Myers, die volgens 5 wetenschappelijk bewezen spierkettingen het lichaam aan de hand van spieren structureert. Aan de hand van myofasciale technieken heb ik in mijn onderzoek bepaald om met de Spiral Line te werken.