Case report: ischialgie door “Piriformis syndroom”.
9 september, 2022 in
Case report: ischialgie door “Piriformis syndroom”.
Van Roose Nils



Een 50-jarige beeldschermwerker komt op consultatie wegens rugklachten met uitstraling in het rechterbeen. De klachten zijn al 2 maand aanwezig, opgekomen zonder aanwijsbare oorzaak. Deze komen voornamelijk op bij het opstaan ’s morgens of bij lang zitten, maar gaan over bij beweging. Geen nachtelijke pijnen.

Hij beschrijft de uitstraling aan de rechterzijde als een trekkend gevoel posterolateraal tot aan de laterale malleolus, met een slaperig gevoel in de voet.

Hoesten, niezen en persen geven gluteale klachten.

De week voor de consultatie heeft hij zijn rechtervoet verzwikt.

Uit onderzoek blijken de volgende zaken:

  • SLUMP + met gluteale klachten rechts
  • SLR + rechts
  • Verminderde Achillespeesreflex rechts
  • Verminderde kracht hamstrings, Mm. Peronei rechtszijdig
  • Myofasciaal onderzoek met hoofdzakelijk actieve myofasciale triggerpoints in de M. Piriformis rechts. Ook M. Quadratus Lumborum, M.Gluteus Minimus rechts zijn betrokken .

Na onze differentiaal diagnostiek geven we de prioriteit aan de neurogene componenten. Echter, na 2 manuele behandelingen, is er geen enkele verbetering van zijn klachten.

We besluiten om nu myofasciaal te werk te gaan met dry needling van de M. Piriformis, samen met de M. Gluteus Minimus en de M. Quadratus Lumborum.

Na 2 myofasciale behandelingen geeft de patiënt 80% verbetering van de klachten aan.

SLR  is negatief, verbetering van de Achillespeesreflex, SLUMP-test geeft pas eindstandig nog lichte klachten ter hoogte van de knieholte rechts (links voelt de patiënt niets).

De patiënt wordt op dezelfde manier verder behandeld, aanvullend met een manuele behandeling, houdingsadvies en beweging. Hij is uiteindelijk klachtenvrij 2 maand na het eerste consult.

Deze case laat duidelijk blijken neurogene klachten een myofasciale oorzaak kunnen hebben door entrapment.